MENU CLOSE
2184 μ.
3791 κάτοικοι
Στραγγιστό γιαούρτι
292χιλ.
Από Αθήνα
368χιλ.
Από Θεσ/νίκη

Γενικές πληροφορίες

Τα Θεσσαλικά Άγραφα αποτελούν το βόρειο τμήμα της οροσειράς των Αγράφων. Ανατολικά καταλήγουν στο Θεσσαλικό κάμπο και ανήκουν κατά βάση στο νομό Καρδίτσας. Η υψηλότερη κορυφή των Θεσσαλικών Αγράφων είναι η Καράβα με υψόμετρο 2.184 μέτρα, η οποία κατατάσσεται και ως η υψηλότερη κορυφή ολόκληρης της οροσειράς. Στην περιοχή των Θεσσαλικών Αγράφων βρίσκεται επίσης και η λίμνη Πλαστήρα, η οποία αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο.
 

 


Η λίμνη Πλαστήρα είναι μία τεχνητή λίμνη και το επίσημο όνομά της είναι λίμνη Ταυρωπού. Περιέχει 400 εκατ. κυβικά μέτρα νερού, έχει μέγιστο μήκος 12 χλμ, η συνολική της επιφάνεια είναι 24 χλμ2, ενώ το μέγιστο βάθος της είναι γύρω στα 60 μ. και το ανώτατο υψόμετρο της είναι 750 μ. Το νερό της χρησιμοποιείται για άρδευση και ηλεκτροπαραγωγή, καθώς εκεί κοντά, στο χωριό Μητρόπολη, βρίσκεται και ένα υδροηλεκτρικό εργοστάσιο. Τα τελευταία χρόνια η λίμνη έχει αξιοποιηθεί και τουριστικά, με αρκετές δραστηριότητες πάνω και γύρω από αυτήν όπως κωπηλασία, ιππασία, ορειβασία κλπ. 

 

Boτανικός Κήπος

Πρόκειται για μία έκταση 10 στρεμμάτων στην οποία έχει γίνει η συγκέντρωση και αποθεματοποίηση μέρους των χλωριδικών στοιχείων της ευρύτερης περιοχής της λίμνης Πλαστήρα, αλλά και γενικότερα του Ελλαδικού χώρου. Κάθε χρόνο δέχεται μεγάλο αριθμό επισκεπτών, είτε μαθητές στο πλαίσιο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης είτε πλήθος άλλων ομάδων ή μεμονωμένων επισκεπτών που επιθυμούν να αποκομίσουν περισσότερες και εξειδικευμένες πληροφορίες για τη χλωρίδα της περιοχής. Ο Βοτανικός κήπος είναι ανοιχτός για όλους και οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να ξεναγηθούν, να αγοράσουν αρωματικά φυτά και βότανα όλο το χρόνο. 

 

Μονή Παναγίας Πελεκητής

Πρόκειται για ένα σπάνιο επιβλητικό μεταβυζαντινό μνημείο. Η μονή είναι χτισμένη επάνω σε ένα απότομο και ψηλό βράχο (1400μ.) της Πίνδου, 1 χλμ. βορειοδυτικά του χωριού Καρύτσα. Η παράδοση λέγει ότι το όνομα "Πελεκητή" οφείλεται στο ότι για να μπορέσει το Μοναστήρι να οικοδομηθεί στο σχεδόν κατακόρυφο βράχο, χρειάστηκε πρώτα να πελεκηθεί ο βράχος με ξύλινα εργαλεία ύστερα από υπόδειξη της Παναγίας, που παρουσιάστηκε στο όνειρο των μαστόρων λέγοντάς τους: «Θα πελεκήσεις το βράχο με το κοπίδι και θα φτιάξεις μια εκκλησία την οποία θα ονομάσεις Παναγία Πελεκητή».

 

Ορειβατικό καταφύγιο Αγράφων

Το Ορειβατικό Καταφύγιο Αγράφων, βρίσκεται σε υψόμετρο 1.536 μ. στην περιοχή Καραμανώλη. Πρόκειται για ένα καλά οργανωμένο καταφύγιο που στεγάζεται σε πέτρινο κτίριο σύγχρονων προδιαγραφών με πλήρη εξοπλισμό και δυνατότητα φιλοξενίας. Προσφέρει τις βασικές εξυπηρετήσεις και μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 30 άτομα. Η θέση του καταφυγίου, είναι σημείο εκκίνησης ενός δικτύου μονοπατιών στο οποίο έχει τοποθετηθεί η κατάλληλη σήμανση για τις εξορμήσεις των επισκεπτών.

Καταρράκτης Ανθοχωρίου

Οι φυσιολάτρες θα γοητευτούν από τον ποταμό Ανθοχωρίτη που διαρρέει το χωριό. Ακολουθώντας το ειδικά διαμορφωμένο μονοπάτι, θα συναντήσετε στην είσοδο του φαραγγιού τον πρόσφατα ανακαινισμένο νερόμυλο, ενώ στη συνέχεια η διαδρομή πλαισιώνεται από οργιώδη βλάστηση και άφθονα νερά που καταλήγουν στους απαράμιλλης ομορφιάς καταρράκτες Ανθοχωρίου. 

Μπατζίνα (πίτα)

Υλικά


600 γρ. κολοκυθάκια
2 κούπες νερό
350 γρ. τυρί φέτα ΟΛΥΜΠΟΣ
1 φακελάκι baking powder
2 κούπες αλεύρι
125 γρ. βούτυρο αγελάδος ΟΛΥΜΠΟΣ
αλάτιΕκτέλεση

Ξεφλουδίζουμε τα κολοκυθάκια και στη συνέχεια, τα τρίβουμε στον τρίφτη και τα ανακατεύουμε με λίγο αλάτι. Στη συνέχεια, προσθέτουμε δυο κούπες νερό, 350 γρ φέτα ΟΛΥΜΠΟΣ και 125γρ βούτυρο αγελάδος ΟΛΥΜΠΟΣ.

Προσθέτουμε ένα φακελάκι baking powder και στη συνέχεια δυο κούπες αλεύρι και ανακατεύουμε. Λιώνουμε το βούτυρο και λαδώνουμε το ταψί μας.
Το υπόλοιπο βούτυρο το ρίχνουμε από πάνω. 

Βάζουμε στο ταψί το μείγμα μας και ψήνουμε στους 180°C βαθμούς για μια ώρα περίπου.

Τα προτεινόμενα καταλύματα έχουν επιλεχθεί βάσει υψηλών βαθμολογιών από ιστοσελίδες τουριστικού περιεχομένου και η εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΑΛΑΚΤΟΜΕΙΑ Α.Ε. δεν φέρει ευθύνη για τυχόν ανακρίβειες. 


Αιολίδες

Οι πετρόχτιστες Αιολίδες χτισμένες στο παραλίμνιο χωριό, καλύβια Πεζούλας, διαθέτουν ευρύχωρα δωμάτια πολυτελείας με θέα τη λίμνη Πλαστήρα. Σε συνδυασμό με το cafe bar Οινάνθη και την αίθουσα εκδηλώσεων του συγκροτήματος μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες κάθε επισκέπτη.

Πεζούλα

Σε απόσταση αναπνοής από την ακτή της λίμνης Πλαστήρα και κοντά στον πανέμορφο οικισμό Καλύβια Πεζούλας αποτελεί μια από τις καλύτερες επιλογές για εκπληκτική διαμονή.

Wild Life

Ένα ονειρεμένο μέρος που η ηρεμία του θα σας μαγέψει, η φύση του θα σας ταξιδέψει και αν επιθυμείτε θα σας προσφέρει λίγη περιπέτεια. Οι αυτόνομες ξύλινες κατοικίες του Wild Life βρίσκονται μέσα στο καταπράσινο δάσος.