MENU CLOSE
703 μ.
13.387 κάτοικοι
Βαρελίσια φέτα
481χιλ.
Από Αθήνα
189χιλ.
Από Θεσ/νίκη

Γενικές πληροφορίες

Η πόλη της Καστοριάς φημίζεται για τη φυσική ομορφιά της που ανακλάται από την όμορφη λίμνη, τις βυζαντινές εκκλησίες και τα παραδοσιακά αρχοντικά. Η Καστοριά απλώνεται αμφιθεατρικά σε υψόμετρο 620 μέτρα. Είναι χτισμένη πάνω σε μια χερσόνησο, που εισχωρεί στη λίμνη Ορεστιάδα και κάτω από τους εντυπωσιακούς ορεινούς όγκους του Γράμμου και του Βιτσίου. 

Ο Νόμος Καστοριάς βρίσκεται στο δυτικό άκρο της δυτικής Μακεδονίας. Συνορεύει με τους νομούς Φλώρινας, Γρεβενών, Κοζάνης και Ιωαννίνων, καθώς και με την Αλβανία από την δυτική πλευρά. Η περιήγηση στα πολυάριθμα μνημεία της μπορεί να δώσει μια ολοκληρωμένη εικόνα των διαφορετικών φάσεων και εκφράσεων της εκκλησιαστικής τέχνης από το τέλος του 9ου έως τον 14ο αιώνα.


Η λίμνη της Καστοριάς, μια από τις ομορφότερες των Βαλκανίων, είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη φυσιογνωμία, την ιστορία και την εξέλιξη της πόλης. Η έκταση της είναι περίπου 28 τετραγωνικά χιλιόμετρα και το μέγιστο βάθος της περίπου 9,5 μέτρα. Είναι υγρότοπός μεγάλης σημασίας για τα υδρόβια, αλλά και για τα αρπαχτικά πουλιά και χρησιμεύει ως περιοχή αναπαραγωγής, διατροφής και διαχείμανσης.

Τα μνημεία της ορθοδοξίας αποτελούν μια σημαντική έκφραση του ελληνικού πολιτισμού και προσελκύουν πολλούς επισκέπτες. Η Καστοριά είναι πραγματικά ένα ζωντανό μουσείο της βυζαντινής τέχνης.

Ενυδρείο γλυκού νερού Βαλκανίων

Το μεγαλύτερο ενυδρείο γλυκού νερού των Βαλκανίων στεγάζεται σε ένα διώροφο κτίριο 450 τετραγωνικών μέτρων στην περιοχή της Καστοριάς και υπόσχεται στους επισκέπτες του μια ξεχωριστή εμπειρία να γνωρίσουν από κοντά τα περισσότερα ψάρια και άλλα υδρόβια είδη που ζουν στις λίμνες και στα ποτάμια της χώρας. Τα περισσότερα ψάρια του ενυδρείου αλιεύθηκαν με τη βοήθεια των ντόπιων επαγγελματιών και ερασιτεχνών αλιέων. Τα ενδημικά είδη αλιεύθηκαν με τις επιστημονικές υποδείξεις του Ινστιτούτου Εσωτερικών Υδάτων του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών.

Mουσείο Ενδυματολογίας

Το μουσείο ενδυματολογίας στεγάζεται στο αρχοντικό των Αφων Εμμανουήλ, στο οποίο σώζονται παραδοσιακές τοπικές ενδυμασίες ανδρών και γυναικών της περιοχής. Γενικότερα, διαθέτει σημαντική συλλογή από παραδοσιακές στολές της πόλης της Καστοριάς, καθώς και της ευρύτερης περιοχής, μαρτυρώντας τον τρόπο και την ποιότητα της ζωής των κατοίκων της περιοχής και τις σχέσεις των Καστοριανών με την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο.

Τα υφάσματα και τα κοσμήματα τονίζουν τόσο την κοινωνική διαστρωμάτωση όσο και της επαφές μέσω του εμπορίου, που είχαν οι ντόπιοι με την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο. Από τα σημαντικότερα εκθέματα είναι οι συλλογές κοσμημάτων και νομισμάτων όπως και η μεγάλη ποικιλία στολών, που οι Καστοριανοί χρησιμοποιούσαν σε απλές και επίσημες στιγμές της ζωής τους.

 

 

 

Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων Λαογραφίας και Προϊστορίας

Το Μουσείο κέρινων ομοιωμάτων ιδρύθηκε στο Μαυροχώρι Καστοριάς από το ζεύγος Παναγιωτίδη Δημήτρη και Θεοχάρη Θεοφανώ.Σε δύο κτίρια τοπικής αρχιτεκτονικής, παρουσιάζονται σκηνές καθημερινού βίου του λαού μας, αναβιώνοντας ήθη και έθιμα πανελλαδικά.
Επίσης έχει δημιουργηθεί ένα ολόκληρο χωριό προπολεμικών ετών με μαγαζιά και σπίτια σε φυσικό μέγεθος όπου οι επισκέπτες μπορούν να δουν τα παλιά ξεχασμένα επαγγέλματα καροποιός, γανωματής, τσαγκάρης, σιδεράς κτλ.

Τα ποικίλα εκθέματα είναι μοιρασμένα σε θεματικές ενότητες ώστε οι επισκέπτες του να διδάσκονται εύκολα και μεθοδικά την εξέλιξη του πολιτισμού μας από τα πανάρχαια χρόνια μέχρι τα σύγχρονα. Οι κέρινες φιγούρες σε φυσικό μέγεθος, παριστάνουν απλοϊκούς γραφικούς τύπους κάθε ηλικίας, του χωριού και της πόλης την ώρα της δουλειάς και του μόχθου με στολές εποχής. Οι αντίκες είναι αυθεντικά κομμάτια και αμέτρητες!

Aπολιθωμένο δάσος

Το απολιθωμένο δάσος ανήκει στην εποχή του Κατώτερου Μειόκαινου. Όλα τα ευρήματα δείχνουν πως στο παρελθόν στην περιοχή εξεράγει ηφαίστειο και η λάβα του κάλυψε όλο το οικοσύστημα της. Μετά από έρευνες, αποκαλύφθηκε επίσης, πως η περιοχή είχε έντονο γεωμορφολογικό ανάγλυφο, με έντονες χαράδρες, κοιλάδες και βουνά, όπως και πολλά ενεργά ηφαίστεια.

Ιδιαίτερης ιστορικής και επιστημονικής σημασίας, είναι τα απολιθώματα κυρίως των ζώων, αφού η μελέτη τους μπορεί να ανατρέψει πολλά ιστορικά δεδομένα, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες. Σημαντικό να τονίσουμε είναι, πως η περιοχή προστατεύεται ως διατηρητέο μνημείο της φύσης.

Τα ευρήματα του απολιθωμένου δάσους εκτίθενται στο μικρό σχολείο του χωριού που λειτουργεί σαν μουσείο ενώ, η αυλή του λειτουργεί ως ''Πάρκο απολιθωμένων κορμών''. Από τα σημαντικότερα εκθέματα είναι κορμοί φοινίκων και όστρακα που σώζονται σε πολύ καλή κατάσταση.

 

Λαχανοσαρμάδες

Υλικά

1 μέτριο λευκό λάχανο 
1 κρεμμύδι 
Βούτυρο αγελάδος ΟΛΥΜΠΟΣ 
Νερό 
½ κιλό κιμά 
1 κούπα ρύζι για όλες τις χρήσεις 
2 κ.σ. βούτυρο λιωμένο ΟΛΥΜΠΟΣ
Κόκκινο πιπέρι 
Αλάτι 
Ρίγανη
Προαιρετικά φέτα ΟΛΥΜΠΟΣ για το σερβίρισμα 

 Εκτέλεση

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε νερό μέχρι τη μέση και ρίχνουμε το λάχανο να ζεματιστεί ελαφρώς. Kόβουμε από τη βάση τα φύλλα ένα-ένα και τα βάζουμε σε ένα σουρωτήρι για να φύγουν τα περιττά υγρά. Σ' ένα τηγάνι τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με βούτυρο αγελάδος και μισό κιλό κιμά. Στην συνέχεια ρίχνουμε αλάτι, ρίγανη, κόκκινο πιπέρι, μια κούπα ρύζι για όλες τις χρήσεις και τα ανακατεύουμε. Παίρνουμε ένα-ένα τα φύλλα από το λάχανο, τοποθετούμε λίγη γέμιση κιμά, κλείνουμε τις δύο άκρες και τυλίγουμε το φύλλο σαν ρολό. Όταν τελειώσουμε, τα βάζουμε στην κατσαρόλα στη βάση της οποίας έχουμε στρώσει ένα φύλλο λάχανο. Προσθέτουμε δύο ποτήρια νερό και δύο κουταλιές λιωμένο βούτυρο. Σκεπάζουμε με ένα μεγάλο πιάτο τους λαχανοσαρμάδες για να μη μας ανοίξουν την ώρα που βράζουν. Bράζουμε για 1 ώρα περίπου σε μέτρια φωτιά. Καίμε μια κουταλιά βούτυρο λιωμένο με λίγο κόκκινο πιπέρι και τους περιχύνουμε από πάνω, πριν τους σερβίρουμε.

 

Τα προτεινόμενα καταλύματα έχουν επιλεχθεί βάσει υψηλών βαθμολογιών από ιστοσελίδες τουριστικού περιεχομένου και η εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΑΛΑΚΤΟΜΕΙΑ Α.Ε. δεν φέρει ευθύνη για τυχόν ανακρίβειες. 


Limneon Resort & Spa

Το Limneon Resort & Spa βρίσκεται σε μια όμορφη έκταση 22 στρεμμάτων με την λίμνη της Καστοριάς να γεμίζει το οπτικό πεδίο των επισκεπτών του από κάθε σημείο του. Το συγκρότημα αποτελείται από 2 κτήρια, το Limneon Crystal και το Limneon Golden. Το ξενοδοχείο διαθέτει εξωτερικές πισίνες που συνδεόνται με καταράχτη καθώς επίσης και εσωτερική πισίνα με θέα στην λίμνη.

Doltso Hotel

Το ξενοδοχείο Doltso βρίσκεται στο κέντρο της παλιάς πόλης της Καστοριάς. Πρόκειται για ένα ανακαινισμένο αρχοντικό που χαρακτηρίζεται από κομψότητα και σύγχρονή πολυτέλεια, σε αρμονικό συνδυασμό με την αίγλη του παρελθόντος. Ιδανικό μέρος για όσους θέλουν να περιηγηθούν σε κάθε γωνία της πόλης.

Loggas Hotel

Το ξενοδοχείο Loggas βρίσκεται στο Σιδηροχώρι, σε υψόμετρο 1000 μέτρων με πανοραμική θέα στην λίμνη της Καστοριάς. Απέχει 7 χλμ από το κέντρο της Καστοριάς και η τοποθεσία του είναι ιδανική για πεζοπορία, ενώ σε κοντινή απόσταση συναντάμε το χιονοδρομικό κέντρο Βιτσίου.