MENU CLOSE
530 μ.
13.137 κάτοικοι
Κατσικίσια προϊόντα
484 χιλ.
Από Αθήνα
170 χιλ.
Από Θεσ/νίκη

Γενικές πληροφορίες

Τα Γρεβενά είναι πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού Γρεβενών και πόλη της Δυτικής Μακεδονίας. Έχουν 13.137 κατοίκους και στα βόρεια τους βρίσκεται η Κοζάνη και η Καστοριά. Τον Νοέμβριο του 2007 ανακηρύχθηκαν επίσημα "Πόλη των Μανιταριών".

Πρότυπο ανάπτυξης των Μανιταριών τα οποία αποτελούν μέρος της τοπικής κουλτούρας και παράδοσης. Μισή ώρα από τα Γρεβενά βρίσκεται το χωρίο Λάβδα που φιλοξενεί το μουσείο μανιταριών. 

 


Στην κατοχή και στα χρόνια του εμφυλίου οι κάτοικοι μάζευαν μεγάλες ποσότητες από τα δάση, τα ζεμάτιζαν και τα μοίραζαν στις οικογένειες. Έτσι επιβίωσαν.

Αποτελεί ιδανικό προορισμό για τους λάτρεις των χειμερινών σπορ και των μοναδικών φυσικών τοπίων.

Εθνικός Δρυμός Πίνδου

Ο Εθνικός Δρυμός Πίνδου είναι ένας από τους σπουδαιότερους δρυμούς της χώρας. Αποτελεί μια απομονωμένη περιοχή στο βόρειο τμήμα της οροσειράς της Πίνδου και περιλαμβάνει την κοιλάδα της Βάλια Κάλντα και του Αρκουδορέματος με τα βουνά Λύγκος και Μαυροβούνι. Κύριο χαρακτηριστικό του Δρυμού είναι τα απέραντα και πυκνά δάση, που αποτελούνται από μαύρη, δασική ή λευκόδερμη πεύκη και οξιά. Ολόκληρη η περιοχή του δρυμού αποτελεί ίσως το σημαντικότερο βιότοπο της καφέ αρκούδας στη χώρα μας, του λύκου και πολλών μικρότερων σαρκοφάγων ή μεγάλων φυτοφάγων ειδών, όπως το αγριόγιδο. Στην περιοχή του Δρυμού ζουν ακόμη ερπετά, ψάρια του γλυκού νερού και πουλιά του δάσους, μεταξύ των οποίων πολλά ελληνικά είδη δρυοκολάπτη, αρπακτικών κ.λ.π.

Μουσείο Μανιταριών

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λαβδανιωτών «Η ΛΑΒΔΑ» με στόχο να συμβάλλει στην ανάπτυξη και ανάδειξη της περιοχής ,δημιούργησε με μεράκι και φαντασία σε ένα πέτρινο παραδοσιακό κτίριο στη Λάβδα Γρεβενών το “ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ”. 

Ένα όμορφο και ζεστό χώρο στον οποίο εκτίθενται όλα τα μανιτάρια της περιοχής και παρουσιάζονται στο φυσικό τους περιβάλλον. Άγρια φυσικά μανιτάρια, αποξηραμένα, αλλά και γλυπτά, ενσωματώθηκαν μέσα σε προθήκες οι οποίες είναι και μικρογραφία της φύσης.

Δίνονται πληροφορίες για τα μανιτάρια με πλούσια βιβλιογραφία και οπτικοακουστικό υλικό, παρέχεται επίσης η δυνατότητα για μικροσκοπική εξέταση από το μικροσκόπιο.

 

 

 

Βλαχοχώρια

Στο Νομό Γρεβενών ξεχωριστή θέση κατέχουν τα βλαχοχώρια του, που είναι πέντε: η Σαμαρίνα, η Σμίξη, η Αβδέλλα, το Περιβόλι και η Κρανιά. 
Το Περιβόλι είναι 45 χιλιόμετρα από τα Γρεβενά σε υψόμετρο 1260-1370 μέτρων. Οι μόνιμοι κάτοικοι του χωριού είναι περίπου 500, αλλά το καλοκαίρι φθάνουν τους 5.000
Η Αβδέλλα είναι χτισμένη σε υψόμετρο 1300 μέτρων και δημιουργήθηκε όταν βλάχοι κτηνοτρόφοι από τη θέση Φαντίνες μετακινήθηκαν στην Αβδέλλα λόγω κλίματος.
Η Σμίξη είναι χτισμένη σε υψόμετρο 1220 μέτρων και δημιουργήθηκε από τη ένωση των οικισμών Πινακάδες και Μπίγκα. Συγκαταλλέγεται στα πιο ορεινά χωριά της Ελλάδας και είναι πολύ κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας, γεγονός που έχει οδηγήσει στην τουριστική ανάπτυξη του χωριού.
Η Κρανιά βρίσκεται ανάμεσα στα Γρεβενά και το Μέτσοβο. Βρίσκεται πολύ κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας και διαθέτει πολύ αναπτυγμένες τις τουριστικές της υποδομές. Είναι χτισμένη σε υψόμετρο 906 μέτρων, ενώ απέχει 32 χιλιόμετρα από τα Γρεβενά.
Η Σαμαρίνα είναι το γνωστότερο από όλα τα βλαχοχώρια. Είναι το υψηλότερο χωριό των Βαλκανίων καθώς είναι χτισμένη σε υψόμετρο 1.650μ. Είναι κατεξοχήν κτηνοτροφικό χωριό. Από τη Σαμαρίνα καταγόταν πλήθος αγωνιστών του 1821, και μάλιστα 120 άτομα από τη Σαμαρίνα συμμετείχαν στην αντίσταση του Μεσολογγίου. Οι 33 από τους επιζώντες της εξόδου ήταν η πηγή έμπνευσης του γνωστού παραδοσιακού τραγουδιού "Παιδιά της Σαμαρίνας". Η τουριστική κίνηση είναι αυξημένη όλο το χρόνο και αξίζει κάποιος να την επισκεφτεί κατά τη διάρκεια του Δεκαπενταύγουστου,έτσι ώστε να παρακολουθήσει από κοντά τον μεγάλο χορό, Τσάτσο! 

 

Χιονοδρομικό κέντρο Βασιλίτσας

Το χιονοδρομικό κέντρο Βασιλίτσας βρίσκεται στην καρδιά της Πίνδου, σε υψόμετρο 2.100μ και λειτουργεί από το 1975. Διαθέτει δύο εναέριους αναβατήρες συνολικού μήκους 1.800μ, την μεγαλύτερη πίστα αρχαρίων στην Ελλάδα και πολλές πίστες για όλα τα γούστα, δύο εκ των οποίων είναι Ολυμπιακών προδιαγραφών. Ένα από τα πιο όμορφα χιονοδρομικά, μέσα στα μαύρα πεύκα και στα έλατα.

Μακαρονάδα με φρέσκα άγρια Μανιτάρια

Υλικά

Είδη μανιταριών: αρνάκι, ύδνα & χρυσές τρουμπέτες
Ντοματίνια 
Σκόρδο 
Μακαρόνια 
Φρέσκος βασιλικός 
Πιπέρι 
Αλάτι  
Νερό
Λευκό κρασί 
Φρέσκο βούτυρο ΟΛΥΜΠΟΣ
Φέτα ΟΛΥΜΠΟΣ

 Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και σοτάρουμε τα μανιτάρια. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο και τα αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί για πέντε λεπτά. Αρωματίζουμε με λευκό κρασί. Βάζουμε τα ντοματίνια, λίγο νερό και προσθέτουμε τα βρασμένα μακαρόνια. Αλάτι, πιπέρι, φρέσκο βασιλικό και στο τέλος προσθέτουμε το φρέσκο βούτυρο ΟΛΥΜΠΟΣ και την τριμμένη φέτα ΟΛΥΜΠΟΣ.

Τα προτεινόμενα καταλύματα έχουν επιλεχθεί βάσει υψηλών βαθμολογιών από ιστοσελίδες τουριστικού περιεχομένου και η εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΑΛΑΚΤΟΜΕΙΑ Α.Ε. δεν φέρει ευθύνη για τυχόν ανακρίβειες. 


Valia Nostra

Το Valia Nostra βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τις πίστες του Χιονοδρομικού Κέντρου της Βασιλίτσας, σε υψόμετρο 1.100 μέτρων, στην καρδιά της πανέμορφης Πίνδου και διαθέτει πέντε τύπους δωματίων με όλες τις παροχές, ώστε η διαμονή των επισκεπτών του να αποτελεί μία πρωτόγνωρη εμπειρία χαλάρωσης.

 

Vasilitsa Spa Resort

Το Vasilitsa Spa Resort βρίσκεται τοποθετημένο στην όμορφη Βασιλίτσα στα 1230 μέτρα, έχοντας απέραντη θέα προς τα γύρω μαγευτικά φυσικά τοπία.Προσφέρει πολυτελή διαμονή και ξεκούραστες στιγμές χαλάρωσης με απόλυτη ηρεμία, ενώ είναι σε πολύ μικρή απόσταση από το Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας. Ιδανική τοποθεσία για τους λάτρεις των χειμερινών σπορ αλλά και όσων αναζητούν τη γαλήνη που προσφέρει η φύση χειμώνα-καλοκαίρι!

Pindos Palace

Το ξενοδοχείο Pindos Hotel βρίσκεται κόντά στο χωριό Λάβδα Γρεβενών, ανάμεσα στον εθνικό δρυμό της Βάλια Κάλντα και στο χιονοδρομικό της Βασιλίτσας, σ' ένα περιβάλλον πολυτέλειας και φυσικού κάλους.