MENU CLOSE
1.200 μ.
2.244 κάτοικοι
Γάλα
429χιλ.
Από Αθήνα
116χιλ.
Από Θεσ/νίκη

Γενικές πληροφορίες

Στην δυτική πλευρά του επιβλητικού Ολύμπου και στην πλαγία του όρους Τίταρος, σε υψόμετρο 1200μ, ορθώνεται ένα από τα γραφικότερα βλαχοχώρια της θεσσαλικής γης. Το Λιβάδι. 

Το Λιβάδι Ολύμπου, πατρίδα και γενέτειρα του μεγάλου αγωνιστή του 1821 και Φιλικού Γεωργάκη Ολύμπιου, αποτελεί μια από τις ιστορικότερες κωμοπόλεις της περιοχής με κλασσική παραδοσιακή αρχιτεκτονική που διατηρείται αναλλοίωτη εδώ και δεκαετίες.


Γνωστό επίσης, για το υγιεινό του κλίμα και την αγνότητα των προϊόντων του. Οι ντόπιοι που αριθμούν σχεδόν τρείς χιλιάδες, είναι ιδιαίτερα φιλόξενοι, ενώ τα ήθη και τα έθιμα του τόπου τους που διατηρούν αναλλοίωτα αποτελούν πόλο έλξης για τους επισκέπτες κάθε εποχή του χρόνου. Μια επίσκεψη είναι απλώς το κίνητρο για την επόμενη...

Λαογραφικό μουσείο

Το Λιβάδι επί τουρκοκρατίας έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο με σημαντική, εθνική, οικονομική και πνευματική δράση, γεγονός που συντέλεσε στο ότι σχεδόν όλο το χωριό είναι γεμάτο προτομές αγωνιστών. Αποτέλεσε έδρα του αρματολικιού του Ολύμπου με προεξάρχοντα εθνικό ήρωα και αγωνιστή Γεωργάκη Ολύμπιο, που γεννήθηκε στην περιοχή στις 14 Μαρτίου 1772. Το πατρικό του σπίτι σώζεται μέχρι σήμερα στην πλατεία του χωριού έχοντας γίνει πολύ ενδιαφέρον μουσείο λαϊκής τέχνης.

Βυζαντινές εκκλησίες

Μέσα στον οικισμό του Λιβαδίου, σώζονται οι τρείς μεγάλες βυζαντινές εκκλησίες της Παναγίας (1886), των Αγίων Αναργύρων (1760) και του Αγίου Κωνσταντίνου (1884). Ενώ, ανατολικά του χωριού συναντάμε το παρεκκλήσι του Αγίου Χαράλαμπους (11ος αι.), που θεωρείται από τα παλαιότερα βυζαντινά κτίσματα της Βορείου Θεσσαλίας.

Παραδοσιακή τυρόπιτα

Υλικά

(για τα φύλλα)
1 Kούπα αλεύρι
Αλάτι
Ελαιόλαδο
Ξύδι
1 & ½ ποτήρι Νερό
Φρέσκο βούτυρο ΟΛΥΜΠΟΣ

(για τη γέμιση)
Φέτα ΟΛΥΜΠΟΣ
5 αυγά
200gr ελαιόλαδο
Αλάτι



Εκτέλεση

(Εκτέλεση ζύμης)

Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ όλα τα υλικά για τη ζύμη, τα ανακατεύουμε πολύ καλά. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί. Κατόπιν κόβουμε τη ζύμη σε μικρότερα κομμάτια. Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τα κομμάτια της ζύμης σε φύλλα, στο μέγεθος που επιθυμούμε.

 

(Εκτέλεση γέμισης)

Προσθέτουμε τα αυγά, τη φέτα ΟΛΥΜΠΟΣ, θρυμματίζοντας την με το χέρι μας, το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε πολύ καλά όλα τα υλικά. .... Κατόπιν χαράσουμε την τυρόπιτα, αλείφουμε τα φύλλα με φρέσκο βούτυρο, ρίχνουμε λίγο νεράκι και την ψήνουμε στους 200οC για 60 λεπτά.

Τα προτεινόμενα καταλύματα έχουν επιλεχθεί βάσει υψηλών βαθμολογιών από ιστοσελίδες τουριστικού περιεχομένου και η εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΑΛΑΚΤΟΜΕΙΑ Α.Ε. δεν φέρει ευθύνη για τυχόν ανακρίβειες. 


Ξενώνας Αντωνίου

Ο παραδοσιακός ξενώνας της οικογένειας Αντωνίου βρίσκεται χτισμένος στο κέντρο του Λιβαδίου, εξ ολοκλήρου από πέτρα και ξύλο, αποτελείται από ευρύχωρα δωμάτια, πλήρως εξοπλισμένα και με διαφορετική διακόσμηση το καθένα, με σκοπό να καλύψει τα γούστα τις ανάγκες ακόμα και των απαιτητικών πελατών.

 

 

Το Κιόσκι

Το ξενοδοχείο «Κιόσκι» είναι χτισμένο δίπλα σε ένα πευκόφυτο άλσος και μόλις ελάχιστα λεπτά από το κέντρο του Λιβαδίου. Διαθέτει 24 άνετα και περιποιημένα δωμάτια, με υπέροχη θέα στον Όλυμπο, έτοιμα να φιλοξενίσουν ακόμα και τους πιο απαιτητικούς. Επίσης, στον χώρο λειτουργεί ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα ,που μπορεί κάποιος να απολαύσει παραδοσιακά εδέσματα, ζεστά ροφήματα στην μαγευτική θέα του Ολύμπου.

 

 

Πληροφορίες

Λιβάδι 24930 41210

Το Λανάρι

Τη δεκαετία του '50 στο ορεινό και κτηνοτροφικό Λιβάδι, ξεκινά να λειτουργεί το λαναριστήριο της οικογένειας Χατζή με σκοπό να καλύψει τις ανάγκες της ευρύτερης περιοχής για επεξεργασία του πρόβειου μαλλιού, βασική πρώτη ύλη της κτηνοτροφικής οικονομίας που χαρακτηρίζει το Λιβάδι. Στο πνεύμα της Λιβαδιώτικης Φιλοξενίας η οικογένεια Χατζή προσφέρει κατάλυμμα σε όσους έπρεπε να διανυκτερεύσουν στο Λιβάδι ώσπου να ολοκληρωθεί η διαδικασία του "λαναρίσματος" και να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Έχοντας ως έμπνευση και πρότυπο τη Λιβαδιώτικη Φιλοξενία, δημιουργήθηκε στο χώρο του παλιού λαναριστηρίου ο ξενώνας Λανάρι.

 

 

Πληροφορίες

Λιβάδι 24930 41210 www.lanari.gr